LED Xenon Halogen extraljus

Xenon extraljus är ett populärt alternativ till extralampor med Halogen. Istället för gasen Halogen, så fungerar Xenon extraljus av Xenon som är en gas med effektiv antändning. När Xenongasen aktiveras med den elektriska laddningen resulterar detta i att dessa lampor kan brännas mycket ljusare än halogenlampor, vilket resulterar i effektivitet och förbättrar sikt och synlighet. Xenon är vanligtvis ljusare än lysdioder och halogener, men Xenon brukar vara lite mer ömtåliga, samtidigt som de inte är lika hållbara som lysdioder. Det som blir är att Xenon måste bytas ut mer regelbundet än LED och ibland kan det vara så att Xenon förbrukas tidigare än exempelvis vanliga lampor.

Frontbåge & LED extraljus VW Caddy - YouTube

Extraljus xenon är en betydande förbättring i jämförelse med halogen extraljus och beroende på vad du är ute efter, så kan du välja ett extraljus som passar dina önskemål. Som med alla lampor, så finns det risk att Xenon kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och när de ska förbrukas, så ändrar vissa modeller färg på ljuset. Generellt visar flera extraljus led tester att LED är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning. Det är många som byter till xenon extraljus, men en viss procentandel av dem som använder det, som sakta men säkert kommer att växla till led extraljus. Även om xenon är i många fall bättre och kraftfullare än halogen, så är problem över tid oundvikligt. Även om man hittar billiga xenon extraljus så kan det bli en dyr resa framöver. Vill du lägga pengar på rätt produkt och letar efter ett kvalitativt, men kortvarigt extraljus, så bör du ta dig en extra titt på Xenon extraljus. Är du dock på jakt efter ett långvarigare alternativ, så är det rekommenderat att ta sig en titt på LED extraljus.

Hur fungerar LED?

Då LED ännu inte är standard får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Du har möjligheten att antingen göra det själv eller på en verkstad. Det är lysdioder i lampan som avger ett starkt ljus utan en särskilt stor energiförbrukning och som avger lägre utsläpp. Den elektriska belastningen på en bil har idag blivit en viktig fråga och det är exakt vad led-lampor hjälper till med. LED extraljus till bilen har en otroligt lång hållbarhet och lysdioderna inuti LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar, men vissa modeller har högre siffror än så. De avgörande faktorerna för lampans livslängd beror på hur designen av lyktan ser ut och hur effektivt den avleder värme.

En av LED lampans svaga punkter är värmeutveckling och detta kan reducera lampans livslängd med upp till 80 procent. Idag så har vi bättre teknik på tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. Dioderna i LED lampor är en typ av ledare som utsöndrar ljus när ström passerar genom den och fungerar enbart när ström flyter i en riktning. Då det är väldigt lite ström som behövs för att lysa upp en lysdiod, så är energin som överförs från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenon extraljus eller Halogen.

Extralampa Xenon

En vanlig fråga är om man ska välja Extraljus led eller xenon. Lampor med Halogen är en majoritet på vägarna, men det är inte långt ifrån att LED börjar ta ikapp. Led extraljus har ett försprång när det jämförs med konkurrenten Xenon. Kostnaden för effektiva lysdioder minskar år för år, vilket gör att allt fler väljer att uppgradera sina extraljus till LED. LED har ett antal ljusemitterande dioder för att överföra elektricitet från din bil till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och Halogen. Strömmen överförs från katod till anod som överförs genom ett material som aktiverar ljuset. Halvledaren avger sedan fotoner, som sedan lyser upp vägen framför bilen. Kom ihåg att värmen kan avgöra att livslängden på LED extraljusen blir längre eller kortare, eftersom LED är väldigt ömtålig när det kommer till värme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.